Black Friday

Kent Klich

Datum: 30/1-16 till 21/2-16

Vernissage: 30 januari kl 17-20 kl 18.30 gästas utställningen av årets Palmepristagare, den internationellt kända israeliska Haaretz-journalisten Gideon Levy.

Kent Klich framhärdar i fotografiet som en långsam men på djupet verkande process och hållning till världen, i en förtröstan på bildens förmåga att beröra våra ”bildtrötta ögon”. Han söker upp spåren av händelserna, lågmält inväntande berättelsen, som en arkeolog eller etnolog, så att styrkan ligger i vad bilderna utelämnar, i det som inte syns. Eller så möter vi människorna innan ögonblicken som förändrade allt, i den vardag som trots allt existerar.

Judith Butler – den amerikanska filosofen har kanske bättre än någon annan fångat essensen när hon beskriver dessa bilder som ”genomsyras av en stillhet som följer på vad som måste ha varit en fruktansvärd kraft och oväsen, ljudet av bomberna, av skrik. Denna tid är både efterdyning och stiltje. Hur kan vi förstå detta lugn?...” ”…Kanske vi stillnar av dessa fotografier, fås att röra oss mindre snabbt, dra våra slutsatser med mindre lätthet.” (Ur Judith Butlers resonerande essä till Kent Klichs bok Killing Time.)

Black Friday är ett samarbete med Amnesty International och Forensic Architecture och går sen vidare till Italien, till utställningen THE VIA EMILIA. ROADS, JOURNEYS, BORDERS.

Utställningen pågår t.o.m. 21 februari

Black Friday

Klockan sju på morgonen fredagen den 1 augusti 2014 tystnar himlen över Gaza, när ett 72-timmar långt eldupphör träder i kraft. Men vapenvilan får ett snabbt slut. På sin blogg skriver Israels militär (IDF): ”Vi misstänker att en grupp Hamas-terrorister, inklusive en självmordsbombare, har kidnappat Andrelöjtnant Goldin kl. 9:30 och släpat in honom i en tunnel.” Israels försvarsmakt utlöser det s.k. Hannibaldirektivet, vilket innebär att man anser att det är bättre att döda en tillfångatagen soldat, än att låta fienden ta honom. De kommande timmarna blir de boende i Rafah attackerade med mer än 2000 bomber, missiler och granater. Fler än 130 palestinier dödas under dagen, majoriteten av dem civila. Black Friday vittnar om händelserna under dessa intensiva timmar.
På bilden ovan kan man se tunnelöppningen och själva platsen, efter att hem, växthus, fält och fruktträdgårdar förvandlats till ödemark i sökandet efter Goldin eller hans kvarlevor.

Projektet är tredje delen av Klichs pågående dokumentation från Gaza, som också resulterat i boken Black Friday, ” En liten bok i formatet 12 x 16 cm, men ett stort, gripande och konstnärligt minnesmärke över ett krig som tyvärr inte är förbi, så skriver Mette Sandbye i recensionen: En skatt av konstböcker i danska Weekendavisen.

De två tidigare projekten har resulterat i TEGEN2-utställningarna ”Gaza: Boningar” 2009 och boken Gaza Photo Album och utställningen Killing Time 2012 samt boken med samma namn, 2013*.

Utställningen Black Friday ingick i Malmö Fotobiennal och Nordisk Panorama – Nordic Short and Doc Film Festival.

Kent Klich är född 1952 i Sverige och bosatt i Danmark sedan tidigt 1980-tal. Han har läst psykologi vid Göteborgs universitet och fotografi vid International Center of Photography (ICP), USA. Klich har genomfört en rad projekt i form av böcker, videoverk, filmer och utställningar i stora delar av världen. Han var medlem i bildbyrån Magnum 1998-2002. 1999 tilldelades han Svenska Fotografernas Förbunds pris för årets svenska fotobok för El Niño, Children of the streets, Mexico City. 2009 tilldelades han Svenska Fotografers Förbunds pris för årets svenska fotobok för boken Picture Imperfect.

* Gaza Photo Album (2009) och Killing Time (2013)

Gaza Photo Album skildrar privata hem i det avskurna och isolerade Gaza efter den israeliska attacken under vintern 2008/2009, den s.k. Operation Cast Lead (Operation gjutet bly). Fotografierna handlar inte om sanningsanspråk, utan om tid och rum, om fördröjningar och förskjutningar. I bilderna är människorna fysiskt frånvarande, men ändå närvarande. För det mänskliga, det för oss gemensamma, djupt privata – i det här fallet representerat av hemmet – framkallar närhet och identifikation.

Killing Time som gjordes 2013 är indelad i fem kapitel; Gaza 2001–2002 (svartvita fotografier), What Life Looks Like (bilder från privata fotoalbum i Gaza), Homes 2009 (fotografier av hem i Gaza, förstörda under Operation Cast Lead), From A Distance, 2012 (landskapskapsbilder tagna från den israeliska sidan, in mot Gaza) samt videoinstallationen Killing Time. Videoinstallationen visar helt vardagliga sekvenser, som människor från Gaza själva filmat med sina mobilkameror innan och under Operation Cast Lead. De flesta medverkande i filmerna dog under attacken och de efterlevande har i förtroende låtit dessa ”video-dagböcker” av sina nära och kära leva vidare i Kent Klichs verk.